Interoperabilitate intre Matlab si C++

Posted by | November 24, 2009 | Uncategorized | 3 Comments

matlab

matlab

Cu siguranta ca nu este o noutate pentru nimeni notiunea de cross compilare(sau daca este…corss compilare=compilare pentru o masina cu o arhitectura diferita de cea pe care ruleaza compilatorul ) sau intreoperabilitate (in doua cuvinte…proces prin care se utilizeaza cod scris in limbaje diferite).

Daca cross compilarea este un process destul de banal, daca ai la indemana uneltele necesare,in sensul ca totul se face “din mouse”. In cazul interoperabilitatii trebuie totusi si ceva cunostinte mai avansate de modul de oparare al limbajelor implicate (ca de ex. conversii de apel ) dar trebuie mentionat ca se poate si metoda mai simpla folosiund asa numitul “limbaj neutru” sau cu alte cuvinte prin dll-uri.

Se poate exporta codul sub forma unor functii intr-un fiser .dll , acesta putand fi importat si folosit in orce limbaj care este capabil sa incarce un dll.Ca si un exmplu, sa zicem, extrem se poate incarca un dll pana si in PHP. Dar o sa insist asupra unui exemplu si mai extrem adica folosirea codului din MATLAB in C++ si invers.

Daca in cazul C++-ului asi putea sa dau o definitie scurta, ei bine, in cazul MATLAB-ului imi este destul de greu deoarece acesta este un adevarat mamut computational ce stie sa faca cam de toate in ce priveste calculul de matematica si inginerie..ca si un exemplu care sa ilustreze forta sa se poate rezolva o integrala in 2 linii de cod… destul de impresionant daca ne gandim la agoritmii din c++ ce rezolva o integrala in cele mai 1000 de linii de cod …dar nu despre asta este vorba.

Pentru a exporta un fiser .m (fiser de cod matlab) se foloseste mcc-ul , un fel de compilator de c,c++,fortran de matlab.

mcc -m -B sgl name of function.m

codul de mai sus transforma un fiser de cod matlab intr-un fiser executabil (.exe)…se poate exporta ca si fisere de librarie (.dll sau .lib) precum urmeaza:

mcc -t -W lib:name of function lib -L C -T link:lib -h libmwsglm.mlib
libmmfile.mlib name of function.m

acest cod generaza: name of function lib.dll, name of function lib.lib, name of function lib.h

Prin acest post vreau cumva sa demonstrez faptul a fi bun programator nu inseamna a stii “perfect” un singur limbaj de programare ci mai de graba de a gasi solutia cea mai eficienta folosind toate limbajele disponibile.

About Andrei Tara

Andrei is a developer/geek who loves creating high quality and efficient applications, always following the best practices in software engineering. He loves the challenge of learning new, exciting things and playing with new languages, frameworks, and tools.

3 Comments

Leave a Reply